R 13 SEPTEMBER 2019 HIIU PUBI, TALLINN 22:00

Jäääär kontsert Hiiu Pubis

Jäääär sündis 21. jaanuaril 1991 Tartus. Alguse juures olid Pantokraatori haridusega kitarrist, helilooja ja lauluhääleotsija Jaan Sööt ja sealt samast bändist ka bassimees Aivar Otsing. InBoil tuli malevast ja Tartu Lasteteatrist ning hakkas luuletama ja laulma. 

Tõun põgenes kantribändist Beergrass, enne kui see täitsa ära pööras ja meiemehestus, võttis vanematekodust Võrtsjärve Limnoloogiajaamast kaasa kaks keraamilist viinapitsi, pani neid kordamööda sõrme otsa ja üritas mängida slide-kitarri. 

Uljaste lokkidega bassimees Tarz leiti Pärnu Fiestalt rannas palme ja ahve täismaalitud Ladaga kihutamast. Ta keeldus krihvidega bassi mängimast kuna oli õppinud viiulit ja sellel pole ju ka krihve. Sõber Sulev Salm nägi unes, et lapi tark käskis bändile nimeks panna Jäääär. 


InBoil ja Jaan olid väga viljakad laululoojad (on aegajalt tänini), lisandus Tõuni ja Tarzi ujuv ja reeglina pisut ebatäpne pillimäng ja bang! - unikaalne Tartu urban-folgi sound oligi sündinud. 2 järgneva aasta jooksul elati koos, esineti, murti südameid, käidi Viinis (Österreich) ja Ruotsinpyhtäs (Suomi), salvestati 2 kassetti ja mindi ilma Boilita (asutas Tartus InBoileri) Tallinnasse. Asemele tulid Riho Sibul ja Indrek Kalda, hiljem ka Arvo Urb ning Teet Velling. Mängiti pea iga nädal Von Krahli Teatris, aga ka Matsusakas (Nippon). 


Salvestati kassett Jäähääl ning vigases inglise keeles CD, mis seni tirazheerimata. 2 aasta pärast mindi vahelduseks laiali. InBoil ja Jaan esinesid neil aastail Jääboileri nime all, esitades peamiselt Jääääre repertuaari trummikomplekti, saksofoni ja elektriviiuli professionaalsel kaasabil. 


1996 ilmutati CD Jääääre lugudega ‘Parimad’. 1998 salvestas Jäääär koos Tõnis Mägi, Kärt Johansoni ja Riho Sibulaga CD ‘Öö on öö’ millel Heikki Kalle ja Indrek Hirve looming. 1998 tuli Jäääär koosseisus Jaan, InBoil, Tõun ja Tarz jälle kokku. Järgneva 10 aasta jooksul salvestati ‘Tartu - väike puust linn’ (1998), ‘Oota’ (2003), ‘Väikesed raamatud’ (2004), duubelplaat (teine ketas Jäääär ‘tribute’) ‘Ei üle ega ümber’ (2005), kontsertplaat koos hää sõbra Bonzoga ‘VIIS (4+1)’ (2005), DVD ‘Vaaaata’ (2006). 


2008 augustil InBoil lahkus. Taasühinesid Riho Sibul ja Teet Velling, kontsertidel on tihtilugu kuulda ka Indrek Kalda virtuoosset viiulit. Ilmus CD ’Jää hääl’ (2008), millel 1992. aastal salvestatud kasseti lood. Jääääre seni küpseim plaat ‘Pojaga restoranis’ (2009) salvestati 3 varakevadise päeva jooksul Leigo talus. Suvel lisandus samas miljöös ja jällegi Erki Sepa portatiivse stuudio abil Heikki Kalle lugude konserv ‘Öö on öö 2009’, mis kauaaegse koostööpartneri Asko Künnapi kaunilt kujundatud kaante vahele jõudis sama aasta jõulu eel. 2010. aastal korraldas Eesti Kontsert meie kauni akustikaga kirikutes tuuri ‘Jääorel’, kaastegev võrratu organist Ulla Krigul. 

2011. aasta 21.jaanuaril ilmus ajakohane CD ‘Juuuubel’, mis salvestati Sulev Salmi köögis pika laua taga. Vanad lood said mängitud uuesti ja loodetavasti etemini, sest Tuuli Taul laenas lauluhäält ja Ann Kuut säras tšellot poogendades. Tallinna ja Tartu juubelikontserdid ja ka lisakontserdid müüdi kahtlaselt ruttu välja. Laval käisid paljud kolleegid ja korüfeed: InBoil, Riho Sibul, Indrek Kalda, Heikki Kalle ja Ann Kuut. Et kõik soovijad saaksid parimais aastais bändi ära näha ja kuulda, on oodata tegusat aastat. 

Jäääär on külmast veest jääservale tagasi roninud ja soojendab end rohelise teega ning kuulajaid kauni muusikaga. 

LOE EDASI →

Vanusepiirang 18+   ⎜   Uksed 22:00
NB! Pilet ei taga istekohta.



FACEBOOK EVENTFACEBOOK PAGEVEEBILEHT
PILET

13 €

EELMÜÜGIPILET

LISANDUB TICKETERI TEHINGUTASU 0.90€
Piiratud kogus soodsaid eelmüügi pileteid, kuni sündmuse alguseni. 
PILET

15 €

TAVAPILET

LISANDUB TICKETERI TEHINGUTASU 0.90€
Pileti hind sündmuse ajal ning kohapeal.

Hiiu Pubi

Pärnu maantee 325
11620 Tallinn
Vaata kaardilt Veebileht
SÜNDMUSE KORRALDAJA
HIIU PUBI OÜ
Registrikood: 14407461
Liipri tn, 10917 Tallinn